Prejeli nacionalno Srebrno priznanje za inovacijo: NIR fluorescentna zaščita v papirju

20170927_180705

Papir in tiskovine z zaščitami zahtevajo nenehno izboljševanje na področju dodajanja in spreminjanja zaščitnih elementov, saj je ponarejevalcem na voljo vedno več opreme in materialov s katerimi lahko izdelujejo ponaredke, zato so vedno bolj uspešni. Veliko optičnih zaščitnih elementov je v svetu poznanih že danes. Vsebujejo vodne znake v papirju, vlakna, ki fluorescirajo pri izpostavitvi UV svetlobi, UV fluorescentne »blanšete«, UV fluorescentne varnostne nitke, uporaba optično variabinih barv, itd. Dodatne zaščite se dodajajo tudi pri tisku.

Kot zaščite se v papirju z zaščitami uporabljajo vidna in/ali nevidna barvila oz. pigmenti, ki fluorescirajo v vidnem delu spektra, če so osvetljene z UV svetlobo in tako postanejo vidne. NIR fluorescentne barve pa lahko osvetljujemo z vidno svetlobo ali z UV svetlobo, fluorescenten odziv pa dobimo v NIR delu spektra.

Rešitev Radeče papir nova pa se nanaša na uporabo NIR fluorescentnih barvil in/ali pigmentov pri barvanju zaščitnih vlaken, papirne mase in pri tisku zaščitne nitke, »blanšet« in drugih dodatkov, ki jih lahko dodamo v papirno maso in v končnem produktu predstavljajo učinkovito zaščito papirja. Ravno zaradi tega inovacija rešuje tudi problem ponarejanja, ki je zaradi dostopnosti barv in materialov postalo za ponarejevalce v zadnjih letih enostavnejše.

Zaščita NIRF je predvidena za preverjanje na vseh nivojih zaščit. Za masovno, javno preverjanje je predviden razvoj primernega nastavka za mobilni telefon in aplikacije, ki bo omogočala preverjanje zaščite na telefonu. Preverjanja na nivoju forenzikov pa so mogoča že sedaj. Razvoj poteka skupaj s priznanimi slovenskimi inštituti.

Za NIR fluorescentno zaščito v papirju smo prejeli Zlato priznanje na regionalnem izboru območne zbornice Posavje. Inovacija se je tako udeležila nacionalnega tekmovanja, ki ga je organizirala Gosporaska zbornica Slovenije. 27.9.2017 smo na Brdu pri Kranju na podelitvi prejeli nacionalno Srebrno priznanje.

Avtorja: Barbara Sušin, Kristina Bašnec

Radeče papir nova
rpn2